9 Temmuz 2010 Cuma

Mucahir Masalı dizisi


Çok Yakında Balkanlar’daki soydaşlarımızın 20.yüzyılda yaşadığı en önemli dramlardan biri olan değişimin dizisi çekiliyor.

1923'de Lozan Antlaşması’na ek protokol uyarınca Türkiye ve Yunanistan’ın kendi ülkelerinin vatandaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tutmasını esas alan mübadele yani değişim, Muhacir Masalı ismiyle dizi film oluyor.

Senaryosunu Uçuk Fikirler Ofisi’nin yazdığı dizinin yönetmenliğini M.Çağatay Tosun yapacak.
Henüz oyuncu seçimi yapılmayan dizinin yayınlanacağı kanal da kesin değil.Muhacir Masalı Dizisiyle ilgili haberlere ulaştıkça bu başlık altında paylaşacağız.

Çağatay Tosundizi hakkında; “Muhacir Masalı’nı çekeceğimiz doğru; ama oyuncular konusunda bir şey söylemek için henüz erken. Bir de bu proje bu döneme yetişmez. Gelecek dönem için düşünüyoruz. Çünkü büyük bir prodüksiyon olacak. Çekimlerine ancak Ramazan’dan sonra başlayabiliriz.” dedi.

“Muhacir Masalı” için başta Selanik olmak üzere Ayvalık’ta dev platolar kurulacak. Binlerce figüranın görev alacağı dizi için 3D animasyon tekniği kullanılacak. Animasyonları, Amerikalı bir ekip tarafından yapılacak dizi için, göçmenleri bir yıl boyunca Selanik’ten İstanbul ve İzmir’e taşıyan ‘Gülcemal Vapuru’nun da bir benzeri inşa edilecek. Filmin yapımcılığını ise Pusula Film üstleniyor.

Türkiye-Rum nüfus mübadelesi kapsamında Türkiye’de sadece İstanbul ile Gökçeada ve Bozcaada’da oturan Rumlar, Yunanistan’da ise sadece Batı Trakya Türkleri mübadeleden muaf tutulmuşlardı.

Mübadelede Yanya, Selanik, Drama, Kavala, Vodina ve Girit’ten Türkiye’ye gelen nüfus, Doğu Trakya ve Batı Anadolu’da Rum azınlığın ayrılışı ile boşalan beldelere yerleştirildi. Mübadillerin yoğun olarak iskan edildikleri şehirler Adana, Edirne, Balıkesir, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, İzmir, Kocaeli, Mersin, Manisa, Çanakkale ve Bursa oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder